Настава со таблет компјутер

2021-09-06


Кога станува збор за технолошки алатки за настава, тешко е да се поминеТаблет компјутер. Кога се разговара заТаблет компјутер, авторот вклучува лаптопи и таблети кои имаат можност за допир и со прст и со пенкало. Еден вид наТаблет компјутер, (и оној на кој иметоТаблет компјутербеше изведен), е целосно способен лаптоп со екран што може да се врти и преклопува со лицето нагоре, така што ќе се удвои како таблет. Денес верзијата на лаптопот се заменува сотаблети со прикачени тастатурикако што е Surface Pro®. Екранот на идеаленТаблет компјутеровозможува и мулти-допир со прстите и интеракција со пенкало. Ова му овозможува на некој да прави сè што може да се направи со таблет и овозможува прецизно пишување со уред со пенкало. Ако додадеме веб-камера и некој софтвер за снимање екран, навистина имаме многу флексибилен пакет. Ова е систем кој ќе му овозможи на некој да снима предавања, претходно да снима видеа, па дури и означување на задачите да се врши на брз и ефикасен начин. Со овој систем нема потреба да имате систем за снимање предавања како iLecture® или Echo360® во училницата. Сè што е потребно е проектор за податоци.

Користење на аТаблет компјутерза училницата или предавалната станува се почеста појава. (Р. Андерсон et al., 2003; R. J. Anderson, Anderson, VanDeGrift, Wolfman, & Yasuhara, 2003; Gill, 2007; Hulls, 2005; Mock, 2004)

Прифаќање на стилот на лаптопотТаблет компјутерсе чини дека сè уште е бавен. Анегдотално, ова се должи на согледаниот напор да се научи нов систем. Меѓутоа, ако се види зголемување на продуктивноста, факултетот ќе биде подготвен да потроши време наТаблет компјутервовед на факултетот. (J. E. Anderson, Schwager, & Kerns, 2006) Ова беше олеснето со новите Surface Pro® таблети кои забележаа многу поголем внес.

Преземени се различни студии кои покажуваат дека продуктивноста и интеракцијата на учениците навистина се зголемуваат со употребата наТаблет компјутер. (Коиле и Сингер, 2006; Вилис и Миертшин, 2004).

Разбирањето дека таблет компјутерот може да ја подобри продуктивноста на учениците е добро и добро, Сепак,  за најефективна употреба, секој од студентите да има таблет компјутер.





We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy